De vrolijke tak van de blues

De Pluk, zaterdag 21 november 2020. Aanvang 20.30 uur

De ‘geschiedenis van de blues’ is al vaak in boeken beschreven, op het toneel bezongen en in documentaires verfilmd. Maar altijd draait het dan om gitaarblues. Nog nooit is de ‘vrolijke tak van de blues’ aan bod geweest in een theatershow. Dat gebeurt op zaterdag 21 november a.s. in De Pluk te Geldermalsen.

De nieuwe band van zanger en accordeonist Henk de Kat treedt dan op met het fascinerende verhaal achter het ontstaan van ‘cajun’ en ‘zydeco’, twee opwindende en eigenlijk voor swingend dansen bedoelde muziekstijlen uit de zompige binnenlanden van Louisiana. Met in de hoofdrol nou eens niet een gitaar, maar een juichende of jankende accordeon.

Vanaf de aftrap wordt duidelijk gemaakt hoe dat toen klonk, en net als Chenier op diens vroege platen ook met de baskant van de accordeon erbij. De Kat kan dat als weinig anderen: twee keer werd hij uitgeroepen tot ‘Beste bluesaccordeonist van Europa’, drie keer stond hij op het North Sea Jazz festival. Kenmerkend voor zijn stijl is dat hij via microfoons in zijn instrument eveneens de baspartijen vertolkt, nu in alle songs, waardoor het overkomt alsof constant een onzichtbare bassist meespeelt met de band.
Na de introductie over Chenier wordt in dit theaterconcert aan de hand van korte verhalen en met speciaal gecomponeerde nummers uitgelegd hoe in de moerasgebieden ten westen van New Orleans die vrolijke zaterdagavond-blues kon ontstaan

De band van Henk de Kat laat horen hoe dat allemaal zit, op een manier waarbij je soms nauwelijks stil op je stoel kunt blijven zitten. Er staat dan ook een stel rasmuzikanten op het podium, zoals mede-zanger Hans de Vries, zelf oud-bandleider van Louisiana Radio waarmee ook hij drie keer op North Sea Jazz stond. Hij is grootmeester op de bluesharp (mondharmonica), en hanteert tal van percussie-instrumenten zoals de voodoo-stick. Op afwisselend akoestisch gitaar en viool is te horen Ferdinand Bakker, voormalig bandleider van de jaren zeventig cultband Alquin. Hij werd destijds door muziekblad Oor uitgeroepen tot ‘Beste gitarist van Nederland’. De drijvende machinist achter het gevarieerde muziekprogramma deze avond is de conservatorium geschoolde en uit de jazz afkomstige Jeroen Elfferich, met zijn verfijnde en telkens verschuivende drumritmes.

Je kunt alleen nog op de reservelijst komen via betuwsblues@gmail.com.
Aanvang: 20.30 uur. Deur open 19.30 uur.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door:
Labaratorium, Psychologiepraktijk MondiumCL-InformaticsAnykey ProductionsFysio- & manueel therapeut Paul van GrootelDental Artist en PrinsHeerlijk.

Luister iedere donderdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur naar blues, gospel en soul op www.regio90.nl

© Bert Lek

© Bert Lek